Óra
 
Menü
 
Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2009-12-01
 
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Linkek
 
Fórumok
 
Egyéb

Az ország háza
Readers Digest
Magyarország.hu
Magyarország szép
Lakáskultúra
Ezermester
Jómagam
Szertár
Csodák palotája
Ingyen energiával
a tiszta földért

Alternatív energia

 
Konyha
 
Vízhelyzet
 
Viccek

A nap vicce


Viccek

 
Magyar termék
 
Alap ismeretek

Gmail

Freemail

 
Érdekességek4

| I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X |Xl | Xll | Xlll | XlV | XV |

 

 

Szerintünk a 7. tipp a legjobb! Így védheted magad szerek nélkül is a szúnyogoktól!

 

Szúnyoginvázió ellen a legjobb szer a védekezés – ilyenkor be kell vetni, amit csak lehet, hogy távol tartsuk a vérszívókat. A szúnyogriasztó növények és kencék mellett van néhány olyan praktikus tanácsunk, amire talán első blikkre nem gondolnál.

Ha biztosra akarsz menni, párologtathatsz magad mellett illóolajokat - fenyő, fodormenta, nyír, geránium, rozmaring, cickafark és Lantana -, és körbe veheted magad szúnyogriasztó növényekkel. De bizonyára van néhány olyan dolog, amit könnyű szerrel megtehetsz, de talán nem gondoltál rá.

Nem kerülnek hozzád túl közel, illetve nehezebben csípnek meg a szúnyogok, ha…

* mellőzöd a virágos vagy édes illatú parfümök, testsprayk és ruhaöblítők használatát
* hosszú ujjú blúzt, inget és nadrágot viselsz – így nem férnek olyan könnyen a számukra kedvelt helyekhez (csukló, boka)
* megtisztítod, vízteleníted a szúnyogok tenyészhelyeit – ereszcsatorna, vödör, gumiabroncs, stb.

* a teraszon füstölőt használsz
* ha szúnyoginvázió idején sárga izzókra cseréled a kültéri világítás – ezek kevésbé vonzóak a rovarok számára, mint a fehér izzók
* nem hagyod magasra nőni a kertben a füvet és nem mész ágas-bogas, bokros, nedves helyekre (nem ülsz a közelébe), ami a szúnyogok kedvenc búvóhelye.
* a ventilátort a teraszon vagy hosszabbítóval akár a kertben is használod.  A mögéd állított, levegőt feléd fújó ventilátorral szemben nincs esélye a szúnyogoknak, hogy eljussanak hozzád.
* nem veszed le a télen kirakott madáretetőt a közeledből, hogy a madarak ne szokjanak el onnan. A madarak minden nap kb. száz szúnyogot fogyasztanak el – ezzel ők is és te is jól jársz.

 

Reszkessetek szúnyogok! Készíts házi rovarriasztó olajat percek ala

Eleged van a szúnyogokból, legyekből? Íme, a legegyszerűbb házi rovarriasztó, ami valaha létezett. Ez egy könnyű rovarűző olaj, ami mesésen jól működik.

Minden, amire szükséged van, két egyszerű összetevő.

Gyermekek bőrére is kenhető szúnyog elleni olajak

Hozzávalók
* hordozó olaj
* rovarriasztó illóolaj
(A hordozó olajba kell az illóolajat belekeverni az alábbiak szerint.)

Hordozó olaj gyanánt olyat érdemes olyat választani, ami könnyen beszívódik a bőrbe. Kiváló erre a célra a madula vagy a jojoba olaj. Ez a két legjobb olaj ugyanis, amely igen tápláló a bőr számára, de nem lesz tőle nagyon zsíros, könnyen beszívódik.

Rovarriasztó illóolajak

A legjobb házi rovarriasztó a következő illóolaj keverék.
• 15 csepp levendula
• 5 csepp eukaliptusz

Ez egy nagyon kellemes, és igen hatékony keverék. De ha valaki nem szereti a levendulát, annak íme három másik illóolaj, ami szintén megfelelő.

Rovar elleni keverék 1
Ennek az illóolaj keveréknek olyan az illata, mit az őszi tábortűzé. Nagyon kellemes.

Hozzávalók:
* 10 csepp rozmaring
* 7 csepp fahéj
* 3 csepp cédrusfa

Rovar elleni keverék 2
Ez az elegy citromos, izgalmas és felemelő.
Hozzávalók:
* 12 csepp citromfű
* 6 csepp eukaliptusz
* 2 csepp citronella


Rovar elleni keverék 3
Hozzávalók:

* 20 csepp rózsa muskátli

Ez a legegyszerűbb keverék, és tuti beválik. Ugyanakkor cicára is kutyára is alkalmazható. Ez esetben egy-egy cseppet kell a nyakára csöppenteni, hogy távol tartsa a vérszívókat és a kullancsokat.


Nagyi még így készítette az ételízesítőt - semmilyen vegyszert nem tartalmaz.

A nagymamám mindig készített ételízesítőt, nagyon régen kerestem a receptet, most megtaláltam. Mi is van benne pontosan?

 Hozzávalók: 

  • 2 kg sárgarépa,
  • 1 kg zeller,
  • 1 kg fehérrépa,
  • 1 kg hagyma,
  • 1 kg karfiol,
  • 1 kg karalábé,
  • 1 kg káposzta,
  • 1 kg Tv paprika és kápia paprika vegyesen,
  • 1 kg só,(Himalája)
  • 1 nagy csokor petrezselyem és  1 csokor zeller levél.


A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval (ha lehet akkor himalája só)jól elkeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük.

  Ezt a receptet ilyen nagy adagban tanultam és láttam elkészíteni,könnyen  észben is tartható,hisz így mondták el : sárgarépából 2 kg és minden más zöldségből  1 kg ,sóból is 1 kg összesen együtt 10 kg legyen.Valamikor régen Nagyi ilyen nagy adagban készítette ,elég volt az egész családnak télire. Akkoriban nem volt annyi kicsi üvegkanna és magának 3 vagy akár 5 literes üvegkannába tette, egész télen a kamra  kövén tartotta,onnan kanalazott minden ételbe.Én már csak fél adagot készítek,de így is bőven kitart tavaszig ,pedig sok ételhez használom.Az ételt csak utána sózom,ha még szükséges.


Hasznos információk a paradicsom metszéséhez!

Sokan nem is gondolják, hogy a kacsozásnak mekkora jelentősége van, pedig ha ezt valaki rendesen el tudja végezni, akkor sokkal bőségesebb termése lesz. A következő cikkben elmondjuk, hogy mire kell odafigyelned neked is, fogadd meg egy tapasztalt kertész hasznos tanácsait!

Bőséges paradicsomtermés, érd el te is!

A kacsozás azért fontos, mert a segítségével nagyobb termést érhetünk el, ugyanis a paradicsombokor nem burjánzik el olyan könnyedén, alakíthatjuk a növény formáját könnyedén. Higgye el mindenki, hogy megéri elsajátítani a paradicsom metszésének módját, ugyanis a bő termés garantált, ráadásul nem olyan bonyolult ez a metszés, mint ahogyan gondolnánk azt. Érdemes több figyelmet szentelni a paradicsomnak, viszont elég, hogyha hetente egyszer foglalkozunk a metszéssel, ez már elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a túlburjánzást.
Fontos tudni azonban azt is, hogy a determinált paradicsomfajtáknál nincsen szükség metszésre, ezek a bokros növekedésű növények ugyanis megállnak a növekedésben, amikor elérnek egy bizonyos magasságot. Ha megmetsszük ezeket a paradicsomokat, akkor még inkább csökkentjük az esélyét annak, hogy termést hozzanak.
A nem determinált növekedésű paradicsomoknál már egészen más a helyzet, ezek a növények ugyanis folyton növő szárakkal és hajtásokkal rendelkeznek, és ha ezekhez nem nyúlunk hozzá soha, akkor rengeteg rendezetlen, termést nem hozó szövevényt alkotnak.

Mielőtt nekiállunk a metszésnek, fektessünk le pár alapszabályt:

  • a legmagasabban növő virágot soha ne metsszük le, mivel ha megtesszük, akkor a növény nem fog tovább felfelé nőni, a növény sokkal bokrosabb lesz, a terméshozam visszaesik;
  • távolítsuk el a növény tövénél keletkező úgynevezett fattyúhajtásokat;
  • távolítsuk el a növényről a hónaljhajtásokat. Fontos, hogy még akkor szabaduljunk meg ezektől, amikor még kicsik, később ugyanis sérülhet az egész növény. A hónaljhajtásokat könnyedén észrevehetjük, főleg oldalhajtások, sarjhajtások ugyanis, melyek a főhajtások és az ágak találkozásánál nőnek.
  • fontos, hogy minden esetben megvizsgáljuk a teljes növényt, egészségügyi állapotát, fejlődésének ütemét meleg, száraz időben, illetve esős időszakban. Nézzük meg, hogy megtámadták-e a növényt kártevők illetve kórokozók, ha igen, akkor mindenképpen permetezzünk!

Metszésnél mindig az a cél, hogy a növénynek egyetlen egy főhajtása legyen pár egészséges és erős ággal. Ha a főhajtásunk meg van és az oldalágak is egészségesek, akkor nézzük meg a hónaljhajtásokat. Ezeket tüntessük el a növényről még kicsiként, ugyanis ezeknek csak az a céljuk, hogy új növényt fejlesszenek, nekünk viszont nem ez a cél. Az eltávolításhoz nem is szükséges metszőolló, elég, hogyha erősen megfogjuk a mutató-, illetve a hüvelykujjunk segítségével és lecsípjük. Fontos, hogy ne szakítsuk le, mivel ebben az esetben maga a növény is sérülhet.

Ha tehetjük, akkor a reggeli vagy a késő esti órákban végezzük el a metszést, de inkább a reggel a legmegfelelőbb, mivel ilyenkor törnek a legkönnyebben a szárak, a nagy melegtől megpuhulnak és sokkal könnyebben szakadnak.
Fontos, hogy ne felejtsük el azt sem, hogy ne távolítsuk el azokat a hajtásokat, amik a virágok felett hajtanak, inkább arra törekedjünk, hogy szabaduljunk meg azoktól a hatásoktól, amik a főhajtáson nőnek, ha kihajtana egy második főhajtás, akkor azt mindenképpen távolítsuk el.
Nem kell megijedni, nem szükséges minden nap elvégezni ezt a műveletet, általában hetente egyszer már elégséges szokott lenni.
Attól sem kell megijedni, hogyha kimarad pár hét, nem lesz a növénynek semmi baja emiatt, de ha elvégezzük a metszést, akkor sokkal szebb lesz és a termés is egészségesebb és bőségesebb lesz.


A legjobb kovászos uborka recept!

Igaz, hogy most még kicsit drága és sok helyen nem is lehet kapni kovászolni való uborkát, de nem árt, hogyha időben beszerezzük a legmegfelelőbb receptet. Nekem a legnagyobb kedvencem, nyáron szinte mindenhez eszek kovászos uborkát, most pedig elhoztam nektek a legjobb receptet, készítsük el tartósítószer nélkül a legszuperebb kovi ubit.

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy a boltban kapható kovászos uborka meg sem közelíti azt a minőséget, amit te magad otthon elkészíthetsz, vagy amit anyukád csinál. Nem árt, hogyha te is megismered a legszuperebb receptet, így nyáron simán elkészítheted a világ legjobb kovászos uborkáját, a legjobb benne az, hogy nem kell tartósítószerekhez nyúlnod, a boltban kapható viszont tele van tartósítószerekkel, ami még tovább rontja a minőségét. Én nem olyan régen háromféle kovi ubit is vásároltam a boltokban, de ezután feladtam, és inkább maradok a jól bevált receptnél, ami generációkon keresztül öröklődött. Az ezáltal készített uborkát fogyasszuk mindenhez nyáron, bográcsozásnál nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el, egyszerűen imádja mindenki, nem is csoda, hiszen nagyon finom.

Jöjjön tehát a recept, amit mindenki el tud készíteni, nem kell megijedni tőle, férfiak, nők, kisgyermekek és idősek egyaránt megbirkóznak ezzel a recepttel, te is megfogsz, ebben biztos vagyok.

Hozzávalók

  • befőttes üveg, általában 5 literest szoktam használni, de lehet 2-3 kisebb is
  • 15-20 gerezd fokhagyma
  • 2-3 csokor kapor
  • konyhasó
  • langyos víz
  • kenyér

Mindenekelőtt fontos, hogy a tisztaságra fokozottan ügyeljünk! Az üvegeket mossuk el, az uborkákat körömkefével tisztítsuk meg, nehogy valami szennyeződés rajta maradjon, öblítsük le a kaprokat is, majd pucoljuk meg a fokhagymákat. Az uborkák végei sok esetben keserűek szoktak lenni, éppen ezért vágjuk le azokat. Ez azért is előnyös, mert a kovászos lé sokkal jobban át tudja járni az uborkákat. Pont ezért én nem egybe szoktam belerakni az üvegbe, hanem hosszában be szoktam vágni az uborkákat.

Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az üvegbe töltés! Az üveg aljára helyezzünk egy csokor kaprot, majd pakolhatjuk bele az uborkákat. Lehet őket egymás mellé szorítani nyugodtan, ugyanis a kovászolás folyamán összeesnek. Egy sor uborka berakása után helyezzünk el 7-8 gerezd fokhagymát, egyenletesen, természetesen lehet kevesebbet, illetve többet is. A fokhagyma után jöhet megint egy csokor kapor és az uborka, majd ismét a fokhagyma.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor jöhet egy kis langyos víz, amiben elkeverünk egy kis sót, majd öntsük bele a befőttes üvegbe. Ne lepje el teljesen, a tetejére helyezzünk 1-2 szelet kenyeret vagy zsemlét. Ezután öntsük rá még sós vizet, hogy ellepje a zsemléket is.
Végezetül takarjuk le az üveget egy tányérral és helyezzük melegebb helyre, nem muszáj napra tenni, ugyanis nem a fénytől, hanem a melegtől érik be, természetesen nagyobb meleget kap, de nem muszáj a tűző napra kihelyezni. Általában 2-3 nap szokott lenni az érési idő. Hűtőben tárolva 1-2 hónapig eláll, jobb esetben tovább is.


Az akác termesztésének és felhasználásának sajátosságai

Nem olyan régen végre sikerült felvenni az akácfát, illetve az akácmézet a Hungarikumok listájára. A most következő cikkben bemutatjuk nektek az akácfa sajátosságait, felhasználásának lehetőséget és azt is megtudhatjátok, hogy miért bír ekkora jelentőséggel.

Az akác egyike azoknak a fafajoknak, amelyek erdeinkben és fásításainkban a legnagyobb területet foglalják el. Hazánkban jelenleg közel 350 ezer ha-t borít akác, azonban az előrejelzések alapján az új erdőtelepítéseknek már várhatóan több mint 30%-át akácosok alkotják. Alföldi területeken jelentős mértékben elősegítették elterjedését fájának előnyös fizikai tulajdonságai, igen tartós volta és sok tekintetben könnyű megmunkálhatósága.

Termesztés

Állománynevelés szempontjából az akác hazai viszonyaink között kultúrfajnak tekintendő. Ezért eredményes nevelése igen belterjes, gyakran visszatérő és egyedi elbíráláson alapuló munkát igényel. A nevelési munka ilyen módozatát az akác sajátos tulajdonságai követelik meg, amely tulajdonságok egyszersmind meg is szabják a nevelővágások által elérni kívánt célokat.

Az akác nálunk gyorsan növő fafajnak számít, és ez a tulajdonsága követeli meg a gyakori visszatérést. Olyan rendkívüli mértékben fényigényes, hogy oldalárnyék hatására a korona azonnal reagál: megszünteti oldalirányú terjeszkedését és az árnyékba jutott alsó ágak elszáradnak. Oldalirányú megvilágításban hatalmas koronát fejleszt, amely igen alacsonyról kezdődik, ennek következtében a törzs rendkívül rövid lesz. Az ilyen fákon a korona ágai, főleg az alsó ágak annyira megvastagodnak, hogy vastagságban fölveszik a versenyt a csúcshajtásból nőtt ágakkal, a törzs tehát a szó szoros értelmében szerteágazik. Az akácnak ez a tulajdonsága adja a legtöbb és a legnehezebben megoldható gondot az erdőnevelőnek. Neki kell megtalálnia jóformán állományonként az oldalmegvilágításnak azt a helyes mértékét, amikor a törzs magassági növekedése még számottevően nem csökken, nem képződik törzselágazódás, és mégis olyan méretű korona fejlődik, amely képes elegendő vastagsági növekedést biztosítani a törzs számára.

Az akác lombozata, mint általában a többi fényigényes fafajoké, ritka. Ez a tulajdonsága fokozza az állomány talajának elgyomosodási veszélyét, ami ugyancsak újabb gondot hárít az erdőnevelő vállaira. A záródást az oldalfény biztosítása érdekében csak olyan mértékig szabad megbontani, hogy tartamos gyomosodás a talajon ne állhasson elő. Ezt a gyakori mérsékelt bontás teszi kiküszöbölhetővé.

Erdőnevelés szempontjából az akác rendkívül jó tulajdonsága az, hogy vízhajtás képzésére nem hajlamos. Sajnos ezt a kiváló tulajdonságot a nevelés során nem lehet hasznosítani. Előnye csupán annyi, hogy a túlzottan megbontott állományokban a faegyedek emiatt bekövetkező minőségromlása nem fokozza a helytelen belevágás következtében keletkezett kárt.

További figyelemre méltó sajátossága, hogy az egyes fák egyedi tulajdonsága rendkívül nagy különbségeket mutat minden egyes állományon belül. Jóformán minden akácállományban találunk kiugró növekedésű egyedeket. Az akácnak ezt a tulajdonságát azonban céltudatosan ezidáig még nem hasznosították, pedig ha ezeket az egyedeket fiatal korukban kiválogatnánk vagy talán megtalálnánk, számottevő mértékben emelhetnénk az állomány fatömeg- és értékhozamát. Ez a tulajdonság ismét csak intenzív erdőnevelési munkát kíván azzal a céllal, hogy a kiválasztás minél előbb megtörténhessék, azaz minél több ilyen faegyed képezze az alapját a véghasználati állományunknak.

Az akác további kiváló tulajdonsága az, hogy rendkívül jól tűri a zöldnyesést. Ennek a tulajdonságának főleg a kezdeti nevelővágások során látjuk hasznát. Mesterséges segítséggel jóformán minden növekedésképes akácból jó törzset lehet nevelni, a törzselágazódást pedig biztonságosan ki lehet küszöbölni.

Az akác közismert sajátossága a rendkívül jó sarjadzóképessége. A levágott tuskón sok, és szinte kivétel nélkül életképes, életerős sarjakat nevel. Ezek a tuskósarjak jó néhány évig megtartják élénk növekedésüket, különösen akkor, ha idejében megritkítjuk őket. Állománynevelésre azonban mégsem alkalmasak, mert a tőrészükben hamarosan, idővel mindig fokozódó bélkorhadás indul meg. A gyorsan növekedő tuskósarjakban igen nagy kárt szokott okozni az első öt évben a szél is, mert éppen a legerősebbeket, a legjobban kiemelkedőket csavarja le a többi közül a tuskóról. Ezért a veszélyért is, főleg a biztosan beálló bélkorhadás miatt tuskósarjakról nem szoktunk akácállományt nevelni, sőt ennek a módszernek az alkalmazása tilalom alá esik.

Rendkívül jól sar jadzik az akác a földbenmaradt élő gyökerekről is abban az esetben, ha az állomány letermelése alkalmával a tuskót is eltávolítottuk. A bent maradt vastagabb gyökerekről majdnem olyan erős sarjak keletkeznek, mint a tuskókról. Ezek a szél károsításának már nincsenek kitéve. A föld alatt a gyökerek oldalából nőnek ki, és ugyanez az oka annak is, hogy bélkorhadás sem jelentkezik az ilyen eredetű fákon. A gyakorlatban a gyökérsarjról történő egyszeri felújítás a jó termőhelyeken engedélyezett eljárás. Az ismételt sarjaztatás már nem kívánatos, mert ilyenkor már sok az olyan sarj, amely a már előző állomány fáinak bent maradt gyökereiből keletkezett, és ezeken rendszerint a bélkorhadás jelentkezik.
Az akácnak az erdőnevelés szempontjából is számításba vehető tulajdonsága az, hogy jó vízgazdálkodású, laza talajt kíván. Ezt a tulajdonságát úgy kell kielégítenünk, hogy az állományban minél kevesebb legyen a konkurenciát jelentő gy omnövény, és a záródás fenntartásával minél nagyobb fokú talajárnyalást biztosítsunk a hasznos víz megtartására.
Sajátos tulajdonsága továbbá az akácnak az is, hogy vele azonos talaj- és fényigényű, valamint növekedés-ütemű elegyfája nincsen. Sok elegyítést megpróbáltak már a gyakorlati szakemberek, és gyakran kedvező eredményeket is értek el, de olyan állományt még nem tudtak kialakítani, amelyben az elegyfa egyszintben maradt volna az akáccal, és természetes elegyes erdőhöz hasonló állomány jött volna létre.

A nyárak minden esetben túlnövik az akácot, a többi elegyfa pedig alulmarad. Egyetlen természetes egyesülési forma, amikor a bezárult erdei vagy feketefenyvesekben az alákúszott akác a hézagokban felkopaszodik a felső szintig. Ez a jelenség rendszerint az akácnak egyébként nem való termőhelyeken szokott előállni a zárt fenyőtűalom felszíni tápanyagfelhalmozó és nedvességtároló hatása következtében. Az ilyen állomány csak addig tartható fenn, ameddig a zárt fenyőtűalom megvan. Ha a fenyőtűalom zártsága az állomány letermelése következtében megszűnik, vagy a fenyőtűalmot az állomány alól eltávolítják, a termőhely ismét alkalmatlanná válik akác termesztésére mindaddig, amíg a zárt fenyőtűalom ismét elő nem áll.
Az akác valamennyi felsorolt tulajdonsága irá nyító szerepet játszik az akácállományok nevelési módszerének kialakításában, és valamennyi tulajdonság következtében előálló igényt ki kell elégíteni a módszer meghatározásánál. Természetesen az akácállományok nevelési módszerének meghatározásánál sem lehet merev rendszert felállítani. Ezt különben egyéb fafajú állományok esetében sem lehet, mert hiszen az egyes tulajdonságok fontossága a különböző termőhelyek szerint különböző mértékben lép előtérbe.

Kitermelés

Az akác fűrészes döntéssel vagy irtással termelhető ki. Ahol lehet, mindenütt irtással termeljük, vagy a fűrészes döntés után a tuskót a talajból távolítjuk el. Ez az egyre szélesebb körben terjedő mély talajművelés nélkülözhetetlen előfeltétele. Az irtással való termelés az ipari fa növelése szempontjából is előnyös, mert hajkolási veszteség nem lép fel, és a tőszakasz ipari fája a gyökfő irányában meghosszabbítható.
Az akác fájának a görbeségen és a villás elágazáson kívül egyéb számottevő fahibája van, ezért viszonylag könnyen és nagy iparifa-kihozatallal választékolható. A kitermelés zöme a vékonyabb faválasztékokra esik. Ezzel magyarázható, hogy gyérítésekben a kemény lombos fafajok közül az akác szolgáltatja a legtöbb ipari fát.

Felhasználás


Az akác fájának kedvező fizikai tulajdonságai és rendkívüli tartóssága széleskörű felhasználhatóságot tesz lehetővé. Rugalmassága kitűnő, nyomással szemben nagy szilárdságot mutat, szakítási szilárdsága valamennyi hazai fafajunkat fölülmúlja, hajlítás és hasíthatóság tekintetében is a lehető legjobb fafajaink közé tartozik. Légszárazon a legkeményebb hazai fánk, kiváló a fűtőértéke, nyers állapotban is jól ég. Jól megmunkálható, fényezhető és elsősorban telítés nélkül is a legtartósabb fafaj. Hátrányos tulajdonságaként a telítéssel szemben való ellenállása, a nehezen szegezhetőség és sajátos szag hozható csak fel, ill. mechanikai megmunkálása szerszám- és energiaigényes. Mesterséges szárítása előnyösebb a tölgyénél. Ragasztása és felületkezelése nagy figyelmet érdemel.

A fafajok közül a legkeményebb, legsűrűbb, legszilárdabb fák közé tartozik. Az akác felhasználása meglehetősen széleskörű, mind az iparnak, mind a mezőgazdaságnak kitűnő nyersanyaga. Az akác fájának gazdaságos felhasználását
elsősorban a belőle kikerülő ipari faanyag tömegének vékonyabb átmérője korlátozza, és ez a vastagabb méreteket nagyobb tömegben igénylő ipari feldolgozást - bár az eljárás ismert - akadályozza. Korábban főként szőlőoszlopnak, bányafának, vezetékoszlopnak használták.

Forrás: Agrárágazat


Színes és fehér ruhákhoz egyaránt tökéletes! Folyékony mosószer és öblítő házilag

 

Rengeteg recept kering a neten arról, hogyan készíthető házilag mosószer. Több félét is kipróbáltunk, szerintünk ez a legjobb természetes és bőrbarát verzió.

Hozzávalók:
150 g mosószappan lereszelve
150 g mosószóda (gyógynövény boltban kapható)
6 evőkanál szódabikarbóna

Egy fazékban 3,5 liter vizet felforrósítunk (nem kell forralni!), beletesszük a lereszelt szappant és oldódásig kevergetjük. Ezután megvárjuk, amíg langyosra hűl. Ekkor hozzáadjuk a kb. 2 dl forró vízben feloldott mosószódát, végül a szódabikarbónát. Alaposan elkeverjük és már kész is.

Hagyjuk hűlni, közben botmixerrel többször „átkevergetjük”. Hagyjuk egy napig állni, másnapra kész is. Víz hozzáadásával a kívánt állag eléréséig hígítjuk, kb. 5-6 literre. (Érdemes 6 literre hígítani, mert később egy kicsit besűrűsödik.) Két 3 literes flakonba töltjük, vagy több kisebbe, kinek mije van otthon.

Használat előtt érdemes egy kicsit felrázni.



Fehér ruhákhoz kb. 1 dl öntünk a gépbe, valamint 1-2 szódabikarbónát teszünk még hozzá.
Színes ruhákhoz csak az 1 dl mosószert öntjük a gépbe.


Természetesen lehet illatosítani is az ízlésünknek megfelelő illóolajok hozzáadásával. 1 literhez kb. 10-15 csepp olajat érdemes adni.

Természetes alapú házi öblítő

Hozzávalók:

10-20 csepp mosóparfüm (például Ahimsa)
1 dl víz

(ezt az arányt növeld nagyobb mennyiség eléréséhez)

A mosóparfümöt belecsepegtetjük a vízbe, kicsit rázogatjuk, majd a megfelelő mennyiséget a mosógép öblítő tartályába öntjük.


Áfonya nevelése kertünkben!

Amellett, hogy finomak, egészségesek, még a kertünk csodálatos díszítőelemei is lehetnek. Amennyiben néhány egyszerű szabályt és lépést betartunk, akkor nagyszerű fekete áfonyát termő bokrokat nevelhetünk, amelyek terméseit minden évben megkóstolhatjuk.

Így nevelhetünk áfonyát saját kertünkben

Az áfonyáról röviden

A fekete áfonya a hangafélék családjába tartozó gyümölcstermő növény. Termését és levelét a népi gyógyászat is felhasználja.

Népies nevei: havasi meggy, havasi meggykoró, kakojza, kukajsza, kukujza, molabogyó, afinya.

Magyarországon a Sopron környéki és Vas megyei erdőkben, kisebb állományokban fordul elő. Az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. Borsó nagyságú, hamvaskék termése (Myrtilli fructus) a vadas ételek híres ízesítője.

Savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is. A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg.

Alacsony növésű (30–60 cm), gazdagon elágazó félcserje. A levelek tojásdadok, kihegyezettek, finoman fűrészesek, kopaszak. A gömbös, korsó alakú párta halvány zöldes-vörös, az érett bogyó gömbös, feketés-kék, hamvas. Áprilistól júniusig nyílik. Gazdagon elágazó,legyökeresedő ágai szögletesek, zöldes színűek, akár ezer négyzetméteres kolóniák is hajthatnak egyetlen tőről. A faiskolákban nemesített változata nagyobb bogyókat terem. A humuszban gazdag, savanyú kémhatású, vízzel közepesen ellátott talajt szereti. A kert félárnyékos részeinek szép dísze is lehet.

Felhasználása

Gyümölcse közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke.

Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz. Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz. Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható. A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is. Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.

1. Válasszuk ki a helyszínt, készítsük elő a talajt

Ha fekete áfonyát szeretnénk ültetni, akkor figyelembe kell vennünk azt, hogy a terület napos legyen, a talajt alaposan meg kell dolgozni, fontos, hogy a vizet megfelelően elvezesse, és gyomoktól is meg kell tisztítani a helyszínt. A fekete áfonya szereti a nedvességet, a vizet, ezért fontos, hogy rendszeresen öntözzük. A bogyós gyümölcsöt nagyobb virágcserépbe is ki lehet ültetni. Itt lehet tőzegfát és fakérget is használni. Érdemes kikérni egy kertész véleményét is.

2. Távolság

Amennyiben több bokrot szeretnénk kiültetni, fontos a távolság is a növények között, valamivel több mint egy félméternyi távolságot hagyjunk, de ez akár egyméteres is lehet. A sorok között viszont 2,5 métert is ajánlott meghagyni.

3. Ültetés

Itt figyelembe kell venni, hogy mennyi idősek a tövek, a legjobb, ha még csak 2–3 évesek, hiszen az 4–5 éves tövek már megsínylik az átültetést. Ki lehet ültetni tavasszal, vagy kora ősszel. Ha olyan csemetéket vásárolunk, amelyek konténerben nevelkedtek, akkor a kiültetéskor a cseréphez viszonyítva 30 cm-el mélyebbre ássuk be a földbe a gyökeret.

Fontos, hogy nagyon jól megöntözzük, nedves időben is hetente egyszer alaposan meg kell locsolni, szárazságkor még ennél is gyakrabban. Itt azonban a lágy víz használata ajánlott, a sima csapvíz károsíthatja a növényt. Érdemes például fenyőforgácsot is belekeverni a földbe, hiszen ez megfelelően savanyítja a talajt, amelyet az áfonya leginkább szeret, emellett szellősebbé is teszi azt. Az ültetés után érdemes 15 cm-re a tövet körülborítani, mindössze 5–6 marék földet kell egy kevés fenyőforgáccsal elkeverni.

4. Metszése

Az elültetést követően az áfonyabokrok 5–6 éven belül fognak igazi terméshozamost produkálni, de már az első években is fognak virágozni, és apró bogyók is megjelennek. Ezeket a virágrügyeket az első két év során vissza kell vágni, hogy a növény ne erre használja a táperőt, hanem a bokrosodásra, erősödésre összpontosítson. A telepítést követő 3. és 4. évet követően évente rendszeresen metszeni kell a bokrokat, erre leginkább a tél vége a legjobb, mikor még nincsen virágzás. Először az elhalt, beteg ágakat kell eltávolítani, a vékony vesszőket is le kell nyesni, de ha túl sűrű az ágazat, akkor is ritkítani kell. A 3–4 évnél idősebb ágakat is ki kell vágni, 6–8 erős és friss hajtást kell meghagyni.

5. Műtrágyázás

Érdemes az áruházakban kapható Rhododendron földet is beszerezni, ilyen név alatt lehet megvásárolni. A szakértők azt ajánlják, hogy az első évben ne használjunk műtrágyákat, mert a gyökerek a sóra érzékenyen reagálhatnak. Ha megerősödtek, akkor tehetünk rájuk ammónium-szulfátot. Természetes műtrágyaként gyapotmagot is érdemes kipróbálni, ez nagyban segíti a növény fejlődését.


Így aszalj gyümölcsöt sütőben, vagy kemencében

Az eső sok jónak lehet az elrontója. Mivel túl párás volt a levegő, ezért sokszor nem intézhettük el annyival a dolgot, hogy csak kitettük a gyümölcsöt egy szellős helyre és megvártuk, amíg kész nem lesz a finom aszalt gyümölcs. Még szerencse, hogy sütőben is lehet aszalni.

Aki rajong a házi aszalt gyümölcsökért, annak az idei év nem igazán kedvezett, mert szinte alig volt olyan nap, amikor ne lett volna borús idő. Persze más a helyzet akkor, ha nem a természetre bízzuk a dolgot, hanem sütőben, vagy kemencében aszaljuk a kedvenc gyümölcseinket. Az aszalás lényege, hogy rövid idő alatt minél több vizet vonjunk ki a gyümölcsből. De ez nem egyenlő a szárítással, éppen ezért az aszalni kívánt gyümölcsöket nem a napra kell kiteríteni, hanem egy olyan helyre, amit jól átjár a szellő. Viszont ez a párás idő alig ha volt erre alkalmas. Ezzel a módszerrel amúgy néhány nap alatt elkészíthetjük az aszalt finomságokat.

Sütőben és kemencében is lehet aszalni

Talán még a szeptember alkalmas lehet arra, hogy ezzel az egyszerű módszerrel aszaljunk gyümölcsöket, mert ez az a hónap, ami még valamennyire emlékeztet a nyárra és amikor még nincs olyan hideg. Viszont ebben az évben nem biztos, hogy el lehet mondani ugyanazt, mint az elmúlt években. De akár esős lesz ez a hónap akár nem, nincs veszve minden, még akkor se, ha nincs aszaló berendezésünk, ugyanis a konyhai sütő is alkalmas az aszalásra. De az se hátrány, ha van otthon kemence. A sütőben és a kemencében való aszalásnak nagyjából ugyanaz a menete.

Így készítsd el

Akár sütőnk, akár kemencénk van, akkor érdemes nekilátni az aszalásnak, miután sütöttünk valamit bennük. Miután megsütöttük benne, amit szeretnénk, várjuk meg, amíg lehűl 60 fokra és csak azután helyezzük bele az aszalni valót. Ez a munka csak pár órát vesz igénybe, viszont figyelni kell rá, hogy ne legyen melegebb 60 foknál a sütő, mert az nem tenne jót a gyümölcsöknek. A sütő ajtaját hagyjuk résnyire nyitva, mert ezen a nyíláson keresztül távozik az a vízgőz, ami kipárolog a gyümölcsökből.

Ezért kell gyorsan aszalni

Az aszalt gyümölcsök megőrizhetik a bennük lévő vitaminokat és ásványi anyagokat is, bár annyira nem lesznek vitaminosak, mintha nyersen fogyasztanánk őket. Éppen ezért is érdemes minél rövidebb idő alatt minél több vizet kivonni a gyümölcsökből az aszalás során, mert akkor annál több vitamin marad bennük.

Forrás: Eu-info


 

| I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X |Xl | Xll | Xlll | XlV | XV |

 

Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban